Чим відрізняється мозок чоловіка та жінки? Частина 2

Чим відрізняється мозок чоловіка та жінки? Частина 2

Після деяких обговорень та дискусій у соцмережах стосовно відмінностей між чоловіками та жінками під попереднім постом, я вирішила написати ще раз про це, аби внести певну ясність.

Не скажу, що є супер експертом в цій темі, вченим нейробіологом або терапевтом, який спеціалізується суто на темі стосунків, проте зібрала в цій статті основні моменти, які на даний час відомі, і які вважаю потрібними для розуміння.

Думаю, що тема відмінностей статей давно відома, про неї багато думало людство, і багато написано. 

Коли маленька дитинка вперше зустрічається з іншою статтю? Коли починає розрізняти, де мама і де тато. У віці після року маля уже розуміє, що є ще хтось, крім мами, а уже після 3-х – воно починає виходити з-під її опіки. І тато у цьому може відігравати важливу та необхідну роль провідника між нею і світом.

Також ми бачимо когось іншого, ніж я сам, між братами та сестрами, у садочку чи школі. Ми уже тоді розуміємо, що я, наприклад, дівчинка, а братик мій –хлопчик. Якими є хлопчики? Вони переважно сильніші за дівчаток і більш агресивні, а дівчатка – з косичками і граються переважно ляльками. Якось так, середньостатистично, не кажу про відхилення.

Надалі тема різниці статей особливо гостро виникає у період пубертатну, але я би сказала, що більш у біологічному значенні: що з нами відбувається, реакції та домисли.

У часі залицяння та вибору подруга з метою створення сім’ї вона знову постає. Виглядає, що більше цим перейняті чоловіки, яким часто трудніше зрозуміти жінку, її потреби та поведінку.

 Дехто хоче «пізнати» протилежну стать, аби закохати або навіть звабати, а хтось мріє знайти пару на все життя. Пригадайте фільм - комедію «Метод Хідча» з Віллом Смітом. Головний герой навчає чоловіків розуміти жінку, і знаходити до неї підхід. При чому «сваха» має свою професійну етику: вчить «майстерності» залицяння лише тих чоловіків, які справді люблять свою обраницю..

Пізніше з темою відмінностей між статями зустрічаємося уже безпосередньо в шлюбі.

І вона, дійсно, є важливою, оскільки певна ясність в розумінні, хто є хто, і чому ми реагуємо так чи так, чи у наших потребах, допомагає більш гармонійно будувати стосунки, і не виносити зайвих претензій.

Проте чомусь, коли ми на стадії залицяння, то готові навшпиньки ходити один біля одного, аби не зачепити чи не образити.

А у шлюбі чомусь можна усе: і ображати, і кричати, і звинувачувати тощо, - але навіщо?

Я би виокремила 6 основних видів відмінностей, але лише 3 специфічні

1.       Біологічний рівень.

2.       Гормональний рівень

3.       Відмінності на рівні взаємодії мозкових структур

4.       Психологічний (досвід, зранення, приклад батьків)

5.       Духовний (відчуття Бога та Його близькості, цінності та переконання, віросповідання і традиції)

6.       Поведінковий (виховання, приклад батьків)

Скажу коротенько про перші 3.

Біологічний рівень

 Від моменту зачаття, злиття двох гамет – чоловічої та жіночої, передається стать дитині. Сперматозоїд, який несе Х хромосому  – передає жіночу стать, а той, що У – чоловічу.

Відомо, що наявність хромосоми У визначає розвиток гонад (статевих залоз) по чоловічому типу. Тобто, по суті, наявність тестостерону формує з дитини хлопчика, і його відсутність – дівчинку. Відбувається це на певному етапі онтогенезу, а саме: орієнтовно між 6-7 тижнями вагітності. Надалі після народження сама репродуктивна система ніби спить, чекаючи свого часу, тобто віку пубертатну. Сам ембріональний розвиток особи, а також становлення статі дуже цікавий. Я люблю цю тему, бо вона про чудо творіння Людини як вінця творіння Божого, творіння природи! Але зараз розписувати окремо не будемо.

Гормональний рівень

Він нерозривно пов’язаний з попереднім.

У мозкових центрах людини є так званий пульсуючий центр, який зумовлює подання імпульсів у пульсуючому режимі, типу «газ-тормоз».

У жінки, крім нього, є циклічний центр. Саме тому її репродуктивна система заключена в цикл. Це і визначає відмінність між статями. Цикл – це певний алгоритм, на кожному етапі якого задіюються певні гормони, які виконують ту чи іншу функцію. Під дією цих гормонів жінка може відчувати зміни настрою, приплипи ентузіазму чи упадки сил, зниження чи збільшення імунітету тощо. Звичайно, це також може позначатися на її поведінці. Саме тому чоловікові може виглядати, що жінка є непостійною, непослідовною та мінливою. Проте це не про хаотичність, а про її особливість.

І розуміння цих особливостей допомагатимуть самому чоловікові бути більш співчутливим і розуміючим. Пізнавши цей алгоритм, чоловік може прояснити поведінку жінки і заспокоїтися. Тому на Курсі «Секрети щастя і гармонії» (вивчення симптотермального методу) ми і розкриваємо ці секрети. Аби пара, чоловік та жінка, більше пізнала один одного, і стала ближчою.

Проте відмінності між жінкою та чоловіком – це не лише про гормони. Адже репродуктивний вік жінки є обмежений, і не завжди спрацьовує ота циклічність. Тобто до моменту пубертатну і після менопаузи жінка не перестає бути жінкою. У хлопчиків маленьких і маленьких дівчат також зберігається притаманна суто конкретно цій статі поведінка.

Тобто навіть коли гормони умовно «сплять», чоловік буде чоловіком, а жінка жінкою

І тоді варто сказати про ІІІ рівень відмінностей

Відмінності на рівні взаємодії мозкових структур

Про це йдеться у попередній частині статті. Відомо, що структура мозку у жінок та чоловіків однакова (збережені усі відділи та органи) за виключенням окремих нюансів, а також, що права та ліва півкулі однаково розвинені. Проте взаємодіють ці мозкові структури по-іншому. Відомо, що зв’язки між півкулями у жінки ідуть швидше (особливості роботи мозолистого тіла) і можуть працювати перехресно, тобто інформація може надходити відразу з обох півкуль мозку. У зв’язку з цим, жінка може тримати в голові багато-що, думати і робити також багато-чого.

Натомість, у чоловіка ці зв’язки ідуть повільніше і лише в одному напрямі (з одного боку або з іншого).

У зв’язку з цим, мозок жінки можна порівняти з велетенським потужним комп’ютером, де усе з усім зв’язане, і який націлений опрацьовувати багато інформації.  Або, як ми показували у відео – жмут кабелів, вони усі сполучені зі стовпом, звідки черпають енергію. І це не про плутанину, чи недолугість, чи беспорядок, це про спосіб взаємодії.

Так, інколи жінка така загружена усім, що умовно її проводи переплутуються, і комп’ютер висне. І жінка потребує виговоритися, аби «поскладати» свої думки, і відновити послідовність кабелів та алгоритмів.

Це про нашу багатофункціональність, але й про нашу чутливість, потребу відновлюватися, відпочивати, виговорюватися, жити згідно своїх ритмів.

Натомість, у чоловіка мозок схожий на склад коробочок, файлів, або як у відео ми зробили – поличок, де кожна сфера і спогади – умовно займають якусь окрему коробочку. Є місце також для нічого – це місце, куди чоловік час до часу мусить зайти і відпочити.

Тобто він умовно відновлюється у «нічому», а жінка – у розмові.

А також інші особливості, про які ми дещо сказали у попередній статті, і можливо, говоритимемо ще.

На кінець хочу звернути увагу, що можливо, ви читаючи про особливості жіночого чи чоловічого способу мислення чи поведінки, прослідковуєте у себе протилежні. Тобто, наприклад, ви жінка, але переважно обираєте чоловічий стиль поведінки чи навпаки. Це може свідчити, крім іншого, про спосіб виховання, відчуття себе. Загалом, нас не виховують окремо як дівчаток та хлопчиків. Тобто краще сказати, хлопчиків виховують як дівчаток, і навпаки. І це має негативний вплив, очевидно. Бо якщо сказати про жінку, ми з дитинства навчаємося взаємодіяти як чоловіки та забуваємо прислухатися до своїх біоритмів та потреб, часто не вміємо цінувати своєї жіночності, що пізніше може приводити до збоїв в роботі у тому числі репродуктивної системи. Наприклад, коли ми втомлені, коли ми виснажені та коли ми в стресах. І про вплив такого способу життя на наше здоров”я буду писати окремо.