Міфи про післяпологовий період

Міфи про післяпологовий період

ВПЕВНЕНА, ЩО ВИ Й НЕ ЗДОГАДУВАЛИСЯ, ЩО МОЖНА БЕЗ КОНТРАЦЕПТИВІВ ВІДТЕРМІНУВАТИ НАСТУПНУ ВАГІТНІСТЬ

Коли ми одружуємося, ми з радістю готові до приходу маленьких пузатиків у наші сім’ї. Та після пологів, починаємо розуміти, що не усе так просто і легко, як може виглядати збоку на красивих фотографіях. Тому дуже часто виникає страх і тривожність, аби не завагітніти швидко знову.

Будь-які наші емоції, почуття тощо мають право на існування, і вони абсолютно не свідчать, що ми якісь не такі, “погані”,“не духовні” і т.д.

Нерідко чула від жінок про почуття вини, мовляв: “Я ж християнка і діти – це прекрасно” тощо.

Жінка витрачає багато свого ресурсу на вагітність та період перших років малюка, і чергова вагітність може стати викликом. Зрештою за рекомендаціями ВООЗ перерва між вагітностями повинна бути, і добре, щоби не менше 2 років. Це час на відновлення.

Але часто у темі природного планування сім’ї ми мислимо стеоретипно і під впливом страхів. Поговримо про міфи післяпологового періоду і методів відтермінування вагітності.

Міф І. 

У післяпологовому періоді природні методи застосовувати неможливо.

Ні, це не так. Якщо йдеться про метод календарика, то дійсно, відсутність циклів, що може бути пов’язана з амінареєю або ж процесом їх відновлення (вони стають іншими, як були до того), роблять неможливим його використання. Натомість, симптотермальний метод можна застовувати після пологів і він допомагає від слідкувати відновлення циклів, тобто відстежити першу овуляцію.

Міф ІІ

Природні методи у післяпологовому періоді непоказово, нереально, оскільки є пошкодження , усе динамічно змінюється тощо...

Спостерреження, яке пропонує ст. метод, засновані на гормонозалежних показниках, тому відслідковуючи їх, ми все одно дуже чітко бачимо на карті, зокрема, і зміни.

Міф ІІІ

Виміряти БТТ взагалі нереально, оскільки відсутній нормальний сон.

По-перше, якщо жінка годує грудьми, і має період лактаційної амінареї, то БТТ не є основним показником,тому на нього ми не орієнтуємося в оцінці поточного стану. По-друге, хто сказав, що нереально. Це ви мені говорите, мамі з досвідом 2-х пологів? В попередньому навчальному потоці у мене була жінка з 6-ма дітками, і все вдавалося. Так є час, коли хворіємо, чи якісь форс-мажори, але це не має вирішального впливу на ведення спостереження за БТТ.

Міф IV

Природні методи-це взагалі ненадійно. Або контрацепція, або народжуй, щось одне.

Це не так. Бо є різниця у доведеній ефективності кожного природного методу. Для симптотермального це 0,4 за індексом Перля (дані ВООЗ та таблиці Труселя).

І є різниця в обізнаності. Щоби щось стверджувати, потрібно добре розібратися у цьому, правда ж? А щоби добре розібратися, треба добре вчитися і бажати зрозуміти. А якщо просто відмахуватися, то це так і будуть міфи.

А про які міфи чули ви?