Симптотерпмальний метод розпізнання підності

Симптотерпмальний метод розпізнання підності

Симптотермальний метод є одним з методів розпізнавання плідності (далі МРП), який полягає на спостереженні за основними ознаками плідності, а також рядом додаткових (індивідуальних) ознак плідності.

Як і будь-який інший МРП, ст метод базується на знаннях про ритмічну природу жіночого циклу. Лише певний конкретно визначений у часі період циклу жінки є плідним, тобто таким, в якому потенційно можна завагітніти. Тому спостерігаючи за певними ознаками плідності, що є гормонозалежними, жінка може з досить високою ефективністю визначити свій фертильний, тобто плідний, чи нефертильний період. А також відповідно до цих знань робити висновки щодо цілей подружжя: відкладення чи планування вагітності.

  • базальна температура тіла
  • цервікальні виділення шийки матки (слиз криптів шийки матки)
  • саме положення і стан шийки матки

Додатковими ознаками плідності можуть бути:

- овуляторні болі

- набрякання молочних залоз

- зміни настрою

- зростання або падіння лібідо тощо

Основні та додаткові, тобто індивідуальні, ознаки плідності заносяться на спеціально розроблену карту спостереження, яку жінка чи пара може вести самостійно. 

Як вести спостереження, як заповнювати карту, чи як знати в якому періоді (фертильному чи ні) знаходиться жінка?

Цьому всьому потрібно вчитися, і особливо, якщо ви хочете з точністю розпізнавати плідний період, виконуючи цілі подружжя. Для цього розроблено Курс “Секрети щастя і гармонії”, вивчення ст методу. Протягом навчання, крім знань, ви отримаєте супровід кваліфікованого вчителя, а якраз це і є найбільш цінним у будь-якому навчанні. Адже ми, насправді, вчимося “об людину”.

На скільки надійний метод?

Ефективність б-я методу природного планування родини чи контрацепції оцінюється індексом Перля. Він показує частоту настання вагітностей на 100 жінок, що використовували той чи інший засіб протягом року. 

Для ст методу ІП сягає від 0, 4 до 1 (посилання та таблиці з дослідженнями вміщені в розділі “ефективність”), що відповідає приблизно тій же ефективності при потребі відкласти зачаття дитини, що й дають гормональні препарати, але без побічних ефектів і змін по здоров'ю.

Чи можемо застосовувати, якщо ми хочемо дітей?

Симптотермальний метод може застосовуватися не лише з метою відкласти зачаття дитини у зв”язку з певними вагомими причинами, але й для планування вагітності.

У цьому контексті метод є надзвичайно ефективним та вважається першою лінією по рекомендаціях для пар, які мають труднощі з зачаттям, особливо при функціональному безплідді.

Чому метод такий ефективний також для пар, які чують діагноз “безпліддя” або ж проходять складний шлях від бажання до невдач, детальніше розповідаю в розділі “для пар, які мають труднощі з зачаттям”, зазначаючи підтверджені наукові дослідження тощо.

Чи ст метод може застосовуватися в період лактаційної амінареї (годування грудьми) або ж при використанні контрацепції типу ВМС чи інших особливих періодах?

Ст метод може застосовуватися також в особливих періодах, а саме:

  • в післяпологовому періоді, в т.ч. якщо цикли ще не відновилися 
  • в період годування груддю, і лактаційній аменореї
  • під час застосування ВМС ( внутрішньоматкових спіралей і систем), якщо жінка хоче відмовитися від їх застосування або після лікування
  • після відміни гормональних препаратів
  • в період пременопаузи (симптомах, що попереджають про настання менопаузи, збоях та інших симптомах перехідного періоду т.д.)

Чи може застосовуватися ст метод при нерегулярних циклах, гінекологічних проблемах? 

Так, ст метод можна застосовувати при нерегулярних циклах та наявності певних гінекологічних проблем, за виключенням раку матки та яєчників, проходженні хіміотерапії по цих чи інших причинах тощо (по кожній наявній проблемі обговорюємо індивідуально).

Чи метод придуманий Церквою?

Ні, симптотермальний метод, як і інші МРП, є науково обґрунтованим та доведеним. Про історію виникнення методів ви зможете прочитати в розділі “історія МРП”. Єдине, що додам, що родоначальником методу вважають австрійського вченого Й. Ретцера, який об”єднав всі відомі на той час знання про жіночий цикл, і описав метод, довівши його ефективність на сотнях тисяч циклів жінок, що взяли участь у дослідженні.

У 1977 році при Королівській клініці акушерства і гінекології в м. Бірмінгем (Англія) було засновано першу в Європі Асоціацію природного планування родини (ANFPT). Внаслідок науково-дослідницьких робіт постала одна з модифікацій ст методу, який найбільше й розповсюджується на теренах України.

Як ставиться Церква до МРП?

Жодна релігія світу не засуджує МРП, в т.ч. ст метод, і вважає їх прийнятними до використання з моральної сторони, а для католиків та греко-католиків, ці методи вважаються єдино дозволеними як методи розумного, свідомого і відповідального підходу до батьківства в любові, стриманості та Божому задумі.

Як навчитися методу?

Для вивчення ст методу створено Курс “ Секрети щастя і гармонії”, про який можна дізнатися тут.