Чим шкідлива внутріматкова спіраль або система?

Чим шкідлива внутріматкова спіраль або система?

Як правило, вам її запропонують після пологів, можливо, не перших, аби знову не вагітніти. І дійсно, вона має високий індекс Перля (показник для оцінки надійності різних методів відкладення вагітності), а отже, частота настання успішних вагітностей із застосуванням простих спіралей, чи спіралей із додатковим вмістом гормонів, маленька.

Однак є ТЕ, що вам не скажуть.

Спіралі чи внутрішньо маткові системи (ті, що мають додаткові гормони в собі) створюють ранньоабортивний ефект.

Як це? Тобто вони НЕ формують перепони поміж жіночою та чоловічою статевою клітиною, тому вагітність настає. Проте ПОРУШУЮЧИ процес наростання ендометрію матки, дитина, яка уже зачалася, не має де прикріпитися. Отже, не отримуючи достатньої кількості поживних речовин, виникає АБОРТ на ранніх термінах вагітності. При чому пара навіть не знає, скільки було таких абортів протягом часу встановлення спіралі.

Внутріматкові системи, типу «Мірена», містять, крім самого механізму спіралі, її тіла, ще вставку із гормоном левеноргестрелом (чи іншими, з часом усе може змінюватися), аналогом природного прогестерону, що мав би подавити овуляцію (вихід жіночої статевої клітини-яйцеклітини). Однак на практиці, він (гормон) лише посилює «місцевий» ефект спіралі, не даючи нормальному процесу наростання ендометрію відбуватися. Натомість овуляції присутні, а отже, жінка потенційно є плідною кожного чи майже кожного циклу. А отже, основним результатом такої системи є саме ранньоабортивний ефект.

Ще один факт не на користь спіралям.

Їх «рекомендують», як правило, жінкам, які уже народжували. Оскільки вплив цього контрацептивного засобу на організм такий, що жінка може більше ніколи не народити. Зокрема, порушується перистальтика маткових труб, зростає ризик позаматкових вагітностей, а також виникають ризики запальних процесів статевих органів по всьому периметру тощо.

Разом з тим, на сьогоднішній день існує практика застосування спіралей для усіх охочих жінок, не залежно від віку та факту народження дітей. Основним, це моє припущення, звичайно, тут відіграє фактор грошей.

Наприкінці, хочу навести приклад жінки, яка сміливо йшла до своєї мети: забрати спіраль, і навчитися розпізнавати власний цикл та жити природно.

Отже, Інна прийшла на Курс, аби перейти зі спіралі на природний спосіб планування родини. У мене і раніше були жінки, які колись «носили» спіраль, а тоді виймали і згодом приходили вивчати симптотермальний метод. А тут якраз сам процес переходу відбувався нерозривно з Курсом.

Цікаво було відслідковувати овуляцію у циклі, коли спіраль іще була. Також жінка почала помічати кров’янисті мазання (далі –км) на ІІ фазу після овуляції. Раніше до встановлення внутріматкової спіралі (ВМС) таких проявів у неї не було. І ми знаємо, що км на ІІ фазу циклу – це свідчення проблем. У даному випадку, очевидно, що розпочався запальний процес у ендометрії матки, який подразнювала ВМС. Згодом Інна забрала спіраль. Км у ІІ фазі циклу припинилися, організм відновлювався.

Про що свідчить ця історія? Мені саме про те, що природні методи є нічим не гіршими по надійності, ніж контрацептиви, однак екологічні та ощадливі до здоров’я. А спіраль – це надзвичайно шкідлива річ, що має ранньоабортивний ефект.

Чи я вас переконала?