Овуляція, а не менструація є центром циклу жінки

Овуляція, а не менструація є центром циклу жінки

Овуляція — це вихід зрілої яйцеклітин (жіночої статевої клітини) з яєчника.

Багато жінок концентрується саме на менструації або менструально подібній кровотечі , вважаючи її центром циклу жінки. «Критичних» днів чекають як ознаку завершення циклу, «нормальності» того ж циклу, чи відсутності вагітності. Однак таке зміщення акцентів є несправедливим та необґрунтованим.

Адже наявність кровотечі — це не показник здоров’я жінки, чи нормальності перебігу процесів, що пов’язані з циклом. Оскільки кровотеча — це лише сигнал про зміну рівня гормонів, а не про оптимальність циклу та гормональний баланс в організмі жінки.

Натомість, саме овуляція є центром та вершиною циклу жінки. Момент, коли дозріває та виходить «наречена», готова передати генетичний матеріал матері для майбутнього потомства. Саме цей момент є важливим показником здоров’я та оптимальності циклу. Без овуляції цикл у жінки фактично відсутні. Можуть бути ановуляторні проміжки з проміжними кров’янистими виділеннями або без них.

А як же бачити, чи є у моєму циклі овуляція? Спостереження за показниками плідності в циклі жінки, що мають гормональну основу, дозволяють надзвичайно ефективно визначити саме момент овуляції у циклі жінки. А значить, зорієнтуватися у власному стані здоров’я, а також визначати плідний/неплідний періоди.